Main menu
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg

Међународно такмичење Young Virtuosos

Кларинетиста мр Андрија Благојевић, доцент на Факултету уметности у Косовској Митровици, био је члан жирија на престижном међународном такмичењу Young Virtuosos, одржаном у Софији, 23 - 30. марта 2014. године.

У жирију за кларинет су, поред Благојевића, били и проф. др Џон Сипола, САД, председник International Clarinet Association која окупља неколико хиљада кларинетиста из целог света; проф. Пјеро Винћенти (Piero Vincenti), Италија, председник Accademia Italiana del Clarinetto; проф. Петко Радев, Бугарска, некадашњи први кларинетиста чувене оперске куће Teatro alla Scala у Милану; као и угледни руски композитор др Јуриј Шерлинг (Юрий Шерлинг).

Жири са добитницима прве (Фараџ Акбаров – Азербејџан) и друге награде (Ангелина-Огњана Олегова Гочева – Бугарска). Трећа награда није додељена.

 

Такмичење Young Virtuosos је члан Уније европских омладинских музичких такмичења European Union of Music Competitions for Youth, EMCY. ПравилимаТакмичења, у складу са стандардима квалитета које је прописала EMCY, предвиђено је да чланови жирија морају бити угледни стручњаци у својој области, са различитих институција и из различитих земаља и морају бити равноправни и међусобно независни; жири оцењује кандидате тајним гласањем у писаној форми, без претходне дискусије о кандидатима; чланови жирија немају право да оцењују своје студенте; редослед наступа такмичара одређује се извлачењем; у финале улазе такмичари који су у претходној етапи освојили 20 или више бодова од максимално могућих 25; награде су, по правилу, недељиве; жири може одлучити да не додели све награде.

 

Ове године на такмичењу је учествовало 126 кларинетиста, флаутиста и пијаниста из Азербејџана,  Аустрије, Белгије, Белорусије, Бугарске, Вијетнама, Гватемале, Грчке, Данске, Јапана, Јужне Кореје, Кине, Македоније, Немачке, Пољске, Русије, Сингапура, Србије, Турске и Чешке. Пријаве такмичара прихваћене су након слања биографија и остале пратеће документације. Кларинетисти, подељени у две старосне категорије, такмичили су се 25, 27. и 28. марта. Једини представници Србије међу кларинетистима били су студенти нашег факултета Душан Османовић и Матеја Лалић, а Матеја је ушао и у финале Такмичења. Душан и Матеја наступали су уз клавирску сарадњу мр Петра Илића, стручног сарадника на Факултету уметности у Косовској Митровици.

У оквиру Такмичења је одржан низ концерата и других пратећих манифестација. На концерту одржаном 26. марта наступио је професор нашег факултета Андрија Благојевић.